You are currently viewing A könyvkiadás rejtelmei – az írás és a szerkesztés

A könyvkiadás rejtelmei – az írás és a szerkesztés

Mária Koch könyvmentor kolléganőmmel úgy gondoltuk, végigmegyünk a könyvkiadás, a könyvmarketing és a könyvértékesítés folyamatán, és kibeszéljük, melyik szakaszban milyen problémákkal találkozhattok, és azokra milyen megoldások vannak. Reméljük, mindenkinek tudunk segíteni! Nyugodtan kérdezzetek, írjátok meg, nektek mi okoz fejtörést vagy nehézséget, hátha megtaláljuk arra is a megoldást!

 
Akkor kezdjük az elején, az írással és a szerkesztéssel!
Szerkesztőként és korrektorként én találkozom szinte először az író által elkészített kézirattal. Ez az a „nyersanyag”, amit az olvasó által is kedvelt formába kell önteni.
 

Tapasztalataim alapján az alábbi típusú problémákkal küzdenek a szerzők:

SZAKKÖNYVEK írásakor az írónak egyértelmű az a téma, amit át szeretne adni az olvasóknak, ismeri az összefüggéseket, azt, hogy miből mi következik és miért. E miatt előfordul, hogy egyes részeket nem fejtenek ki eléggé, így az olvasó nem fogja tudni összerakni magában a teljes képet. És ott van a másik oldal is, amikor a szerző nem gondolja végig, hogy ki fogja olvasni a könyvét (ha valaki érdeklődik egy szakkönyv témája iránt, gyakran már van némi alaptudása azzal kapcsolatban), ezért túlmagyarázza. A harmadik buktató pedig a könyv felépítése, a témák sorrendisége szokott lenni.
 
MESEKÖNYVEK írásánál leggyakrabban azt a hibát szokták elkövetni az írók, hogy vagy nem gondolják végig, melyik korosztálynak szól majd a könyv, vagy ha tudják is, nem veszik figyelembe, hogy a különböző korú gyerekeknek más-más nyelvezettel, megfogalmazással, történetszövéssel kell írni. A 2-5 éveseknek például egyszerűbb mondatokban, kevésbé pörgős, nyugodtabb meséket érdemes írni, hiszen ők még nem fogják érteni a nagy tanúságokat. A nagyobbaknak írt történeteknél pedig kimondottan fontos, hogy valóban történjen valami, ne legyen unalmas, a szereplők is váltsanak ki érzelmeket.
 
REGÉNYEK írásakor is több buktató lehet. Egyrészt a történet szálára kell nagyon odafigyelni, hogy legyen meg az íve, legyen fordulatos, érdekes és következetes. Ha ellaposodik a sztori, az olvasónak is elmegy a kedve az olvasástól. A másik nagyon fontos dolog pedig a szereplők (főleg a főszereplő) jelleme, fejlődése a történet során.
 
VERSESKÖTETEK írásakor nagyrészt csak a sorrendiség szokott fejtörést okozni. Ilyenkor meg kell találni, hogy melyik vers hová illik, hiszen a verseknél is kell, hogy legyen valamilyen íve a kötetnek.
 
NOVELLÁSKÖTETEK esetében egyrészt figyelembe kell vennünk a regényeknél leírt tudnivalókat, csak itt rövidebb változatban, kevesebb szövegben kell ugyanazt elérnünk. Másrészt pedig a versesköteteknél leírtak is fontosak, hiszen itt is a részekből kell egy következetes, élvezetes egészet alkotni.
 

Tehát bármilyen könyvet is szeretnél írni, mindig van segítség és megoldás. 
A Könyvmentorok csapata mindenben szívesen támogat
.

Ha szeretnél szakmai kérdéseidre választ kapni, vagy más írókkal beszélgetni, tapasztalatot cserélni, csatlakozz hozzánk a Könyvmentorok zárt szakmai csoportjában!
Ha kérdésetek van, akár itt, hozzászólásban is feltehetitek, de írhattok a hello@konyvmentorok.hu e-mail-címre is.
 

Nincs hülye kérdés, csak megválaszolatlan. Írjatok bátran!

A tapasztalt írók pedig nyugodtan írják meg tapasztalataikat, ezzel is segítve azokat, akik még az első kötet kiadása előtt állnak.
 
                                                                                                         Mosolygó-Marján Erzsébet
                                                                                          szerkesztő- korrektor, könyvmentor