You are currently viewing Koch Beatrix: Elsőkönyves író leszek!

Koch Beatrix: Elsőkönyves író leszek!

Még mindig csak ízlelgetem a zamatát a szavaknak: hamarosan, június közepén megjelenik az első könyvem.

Öröm, izgatott várakozás és egy jóleső nyugalom tölt el: sikerült!

Nem csupán megírni, befejezni, szerkeszteni sikerült, hanem számomra a legnehezebbnek vélt akadályon is túl vagyok: kiadót is találtam a könyvnek.

Néhány éve kezdtem el az írásaimat az ismerőseim között megosztani: a WordPress-en készítettem egy írói honlapot, valamint a Facebookon is egy oldalt az írásaim számára. Novellákat, könyvajánlókat írtam angolul és magyarul. A rövidebb írások mellett lassanként megszülettek azok a történetek is, amelyekből akár egy könyvet is el tudtam volna képzelni. Ekkor éreztem úgy, hogy még komolyabban szeretnék foglalkozni az írással, és beiratkoztam egy kreatív írói kurzusra.

A tanfolyamon amellett, hogy hétről hétre különböző feladatokat oldottam meg, egy általam kiválasztott történettel is mélyebben foglalkoztunk. Az én esetemben ez a svájci emigrációs tapasztalataimat összegyűjtő írásom lett.

Választhattam volna akár egy családregényt, autobiográfiai fikciót, disztópiát vagy science-fictiont – ugyanis mindezeket elkezdtem írni évekkel ezelőtt. De úgy éreztem, hogy első könyvnek inkább azt választom, amiről órákon át tudnék mesélni. Ami több mint hét éve az életem: Svájc és a svájci mindennapok.

Szerettem volna egy izgalmas történetet elmesélni, amely családunk svájci mindennapjairól szól: hogyan mentünk ki Svájcba, mit tapasztaltunk itt meg, miben más az élet, mint Magyarországon.

Beépítettem a könyvbe mindazt, amit tanultam, és elkezdett összeállni a végleges struktúra, egyre olvasmányosabb lett a történet, és mintegy egy év alatt megszületett a kéziratom.

A kéziratot elküldtem néhány olvasni szerető ismerősömnek, akik vagy szakmai szempontból véleményezték (volt közöttük profi fordító és nyelvész), vagy pedig egyszerűen a történet ívét, logikáját figyelték. Az ő visszajelzéseik alapján finomítottam és korrigáltam a kéziratot, és vettem egy nagy levegőt. Megírtam a szinopszist, és elküldtem az anyagot több kiadónak is.

Csupán néhány hét, és végre kézbe vehetem az első könyvemet, melynek a címe „Végállomás: Svájc”.